7 minutes and 50 seconds

0kommentarer

Du möts av tre glada,härliga kvinnor varav en har en härlig spansk dialekt. När jag frågar svarar hon med ett glatt leende och en charm "Colombia.. Sisisi" De ställer säkerhetsfrågor och du får svara på ett frågeformulär som tar omkring 30 sekunder. Första gången tar dem enbart ett litet blodprov som skickas vidare för att se till att du inte har några smittsamma sjukdomar,vad du har för blodgrupp och vad du har för blodtryck. Nästa gång du kallas möts du av samma glada kvinnor,där du får snabba frågor innan du sätts i en stol,där du får ett glas saft,en kaka och en boll att klämma på. Sedan tar det sju minuter och 50 sekunder för dem att tömma dig på 4.5 dl blod. Du känner inga spänningar och ingen smärta - om du äter en stadig lunch innan du går dit,reser dig lugnt och sansat så kommer du inte känna dig påverkad av förlusten av blod. På dem 7 minuterna har du lyckats rädda tre liv. Ditt blod skickas snabbt på analys och dagen efter ligger det i karantän,redo att användas den dagen någon är i behov av just din blodgrupp.

Varje vecka får sjukhusen,blodgivarna och vi - dem civila - skrika efter blod. Vi skickar efter från andra sjukhus så att dem går i förlust dem dagar någon inte har skänkt vad som behövs.

Det tar en månad för ditt blod att återhämta sig. Det är en kort tid på resten av ditt liv - särskilt med tanke på att det kan rädda tre andra liv.

Det finns olika behov i vardagen - att ge blod tar dig en halv timme av ditt liv. En halv timme av ditt liv,kan rädda ett helt.

Du får också ett trevligt besök på blodavdelningen,du får välja mellan tre presenter,du får en fika och du får en vän bland dina sköterskor.

Det bästa av allt var inte bara att jag idag skänkte blod,som kan göra skillnad imorgon. Utan det var när en av sköterskorna sken upp och sa "Men det är ju du! Jag kände igen dig så fort jag såg ditt fina leende och dina ögon! Du var ju hos mig i april".

Tänk att en liten komplimang som den kunde göra hela min dag!

Nu längtar jag efter att de fyra månaderna snabbt ska gå,så att jag kan göra ett nytt besök - träffa dem kära kvinnorna,få en ny present & kanske till och med rädda tre liv till.

En halv timme. 7 min och 50 sek. Av ditt liv.

Ta dig tiden. Gå till blodgivarna i din kommun. Ändra liv och gör något bättre.

Kommentera

Publiceras ej