Big Miracle

0kommentarer

Det har gått ett par år sedan vi fick en film som verkligen berörde oss  - en film med en sann historia, verkligen värd att berätta.

Big Miracle är en sådan sorts film. Det är en ny sorts film som visar ett fortfarande pågående problem men som inte uppmärksammas som förr. Det tar upp problemet om valar som fastnar under is. Big Miracle visar inte bara hur största djuret i världen är det klippskaste eller mest förstående djuret, utan det visar hur ett band mellan människor och djur allt blir större. Och det är fantastiskt och se hur ett annorlunda sorts liv kan skapa hopp i så många av oss andra.. och det är otroligt och se.. hur mycket människor kan göra för varandra, när vi väl jobbar tillsammans.
 
En reporter lyckas av en slump få syn på tre gråvalar som fastnat under is under sitt reportage, och efter att han skickat ut sin video var det inte bara andra tv-stationer som hängde på, utan hela världens människor. Familjer sitter hemma i sina soffor och följer vartenda steg av de dagliga räddningsarbetet för valarna, de största miljöbovarna tar sig till platsen och börjar finna en personlig koppling. Det handlar inte heller bara om att få valarna 800 tusen kilometer ut till öppet hav, utan det handlar om att temperaturen sjunker så pass mycket och så pass fort att lufthålen snabbt fryser igen. Problemen hakar upp sig ett efter ett.. Men med människors fasta handtag, några verktyg och extremt många motgångar lyckas dem slutligen få en väg som håller sig någorlunda öppen. Filmen håller sig komplett intakt med historien och tar med vartenda person - motgång som medgång och vartenda verktyg som handtag. Det är slutligen inte bara en viss besättning som kommer på plats, utan det är även världens människor som samlas för att göra ett litet hål större.
 
Filmen ger ett oerhört kämpigt perspektiv och man tror sig verkligen vara på plats. Det är knivigt, kämpigt och det kommer att fällas ett par tårar men som i alla filmer, kan inte en sådan här film ha annat än ett lyckligt slut.
 
Missa inte chansen att se denna filmen - den är inte bara en film, utan komplett äkta och sann. Och den uppmanar oss till hur lite vi vet om vad som pågår - runt om i världen.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej