In definition of music

0kommentarer

art jag än befinner mig.. och vad som än händer finns det alltid en sorts musik som på alla sätt kan få mig lugnare än en stilla natt. En musik som används så försiktigt och som ändå är så levande. En musik som använder sig av alla instrument, i gåvan av att göra dem levande. Det handlar inte om vem som är bäst eller vilket instrument som är proffsigast, utan det handlar om hur man gör det mest levande. Det handlar om att skapa den riktiga känslan. Och för mig, skapar irländsk musik den känslan för mig varenda gång.

Varenda morgon när jag vaknar så påbörjar jag dagen med en låt. Och jag vet att just den där första låten kan bestämma hur hela min dag ska bli. Så denna morgonen valde jag vist. Jag var uppe vid sex, jag frös och kände att jag inte ville annat än och ligga hemma - så för att göra en bra dag för mig själv, mjuknade jag upp med lite irländskt soundtrack från filmen Braveheart, som introducerade mig för den irländska musiken - flöjten och säckpipan från början..



När skoldagen närmade sig bestämde jag att det var dags att vakna till.. och med en random sökning hamnade jag tillslut på en klassiker.. "Whisky in the jar. "



Bussturen in blev lite vackrare när jag fortsatte med den irländska musiken i öronen. Morgonen var så pass kall att frosten låg nära. Fåglarna flög tidigt över de jordiga åkrarna och rådjuren var framme på en tidig frukost. Jag finner mig så fascinerad varenda gång jag ser dem, bara ett par meter från motorvägen.  Mina händer formade sig snabbt efter musikens känsla. Folket på bussen såg nog förvånat på mig när jag slöt mina ögon och lät kroppen röra sig i takt. Men jag brydde mg inte. Musiken kan göra hela min dag och irländsk musik.. Den.. den kan jag lova, väcker mig till liv.




Och nu när kvällen närmat sig.. och eftermiddagen passerat.. har jag fortfarande musiken kring mig. Låt på låt spelas och jag känner mig ständigt levande på nytt. Lugn som taktisk, varenda låt medför något. Och det är det den irländska musiken alltid stått för. Det är just därför jag önskar att jag en dag.. sitter där och lyssnar.   På en pub någonstans i det gröna Irland och hör folk spela just för att det är roligt, tillsammans med publiken som sjunger och dricker med medan de skålar med sina guiness. Det är detta musiken är till för. För att göra omgivningen och vardagen levande. Jag önskar att det vore något som varenda land kunde se.. och jag hoppas att den irländska musiken sprider sig så pass långt att varenda pub i världen en dag.. sitter med levande pubar.









Jag antar att det inte blev mycket för mig att säga idag. Istället tar musikens ljud mina ord och talar för allting jag står för. Känslan av frihet. Känner ni det?






Kommentera

Publiceras ej