Lunar Eclipse

0kommentarer

Missa inte den totala månförmörkelsen.. Vi i Malmö kan se förmörkelsen klockan 08;44.

8.41: Den totala förmörkelsen börjar.
9.53: Den totala förmörkelsen slutar.


– Det är väldigt tjusigt att se på, månen blir vackert djupröd, säger Kjell Eriksson.



Månförmörkelse
inträffar när Solen, månen och jorden ligger i rad (med jorden i mitten). Jordens skugga träffar månen som därmed blir förmörkad, helt eller delvis. Om jorden någon tid under händelsen skuggar hela månen från direkt solljus, inträffar en total månförmörkelse.  Till skillnad från solförmörkelser är månförmörkelser synliga från jordens hela nattsida samtidigt. Orsaken framgår om man tänker på att jorden har helt olika roller i de två typerna av förmörkelser. I ena fallet betraktar vi en måne som skuggas av den mycket större jorden, där vi själva befinner oss. I andra fallet skuggas en liten del av jorden av en måne, som nätt och jämt förmår täcka solskivan. Om man däremot befann sig på månen under en månförmörkelse, skulle man få uppleva en solförmörkelse orsakad av jorden.

När ingen del av kärnskuggan faller på månytan är den betydligt vitare och ljusare och så pass lite förmörkad, att det kanske inte märks vid en flyktig blick att en månförmörkelse pågår. Så fort kärnskuggan täcker en större del av månytan, blir skådespelet mer uppenbart, och därmed även njutbart.

En av de senaste totala månförmörkelserna, som var synlig från Sverige, inträffade 21 februari 2008 och totaliteten varade då mellan klockan 04.01 och 04.51. En månförmörkelse, som var partiell, inträffade i natten 16-17 augusti 2008 mellan omkring kl 21.30 och 00.40. Den 29 april år 2010 klockan 20.00 ca, inträffade den allra senaste månförmörkelsen. Nästa (totala) månförmörkelse som är synlig från Sverige äger rum den 21 december 2010.

Kommentera

Publiceras ej